«Φτου και από την αρχή» με τις εισφορές στα μπλοκάκια - Τι αλλάζει - Όλα τα σενάρια





ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Όσοι δεν έκλεισαν άρον άρον τα μπλοκάκια τους για να γλιτώσουν από τις νέες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Όλα είναι στον «αέρα», αφού η συμμετοχή του εργοδότη στο κόστος των ασφαλίστρων δεν είναι βέβαιη και ο νόμος του πρώην Υπουργού Εργασίας επιβαρύνει τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων.


Της Αμέλιας Αναστασάκη


Πονοκέφαλο σε χιλιάδες εργαζoμένους που διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχει προκαλέσει το «μπάχαλο» που έφεραν οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης για τα γνωστά «μπλοκάκια». Εξοντωτικές επιβαρύνσεις αλλά και παράλογες απαιτήσεις, τόσο στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και στην υπερφορολόγηση, δημιουργούν μεγάλες αντιξοότητες στην πρακτική εφαρμογή των διατάξων που προβλέπει ο νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου.


Ανελέητο αποδεικνύεται το φορολογικό και ασφαλιστικό «τσουνάμι» που έρχεται για να «αποτελειώσει» τα ήδη χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων. Εάν ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν στους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι», τότε αφενός θα διαμορφωθούν διαφορετικές ταχύτητες ασφαλισμένων και αφετέρου θα υποστούν διπλές επιβαρύνσεις όσοι έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση και σχέση εξαρτημένης εργασίας.


Στο «τραπέζι» των συζητήσεων μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και Ασφαλιστικών Ταμείων, έπεσε το ενδεχόμενο αλλαγών στο σχέδιο του Νόμου Κατρούγκαλου για τις εισφορές στα δελτία παροχής υπηρεσιών. Πρώτη ενδεχόμενη αλλαγή, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις εισφορές. Και αυτό γιατί, εάν μετακυλιστεί βάρος της ασφάλισης των εργαζομένων στους εργοδότες, υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί τμήμα του μισθού ώστε να καλυφθεί η διαφορά.


Προθεσμία σχεδόν 30 ημερών για τις όποιες αλλαγές


Ένας μήνας και κάτι απομένει στο Υπουργείο Εργασίας, ώστε να πραγματοποιήσει τις όποιες αλλαγές σε όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Εάν δεν τα καταφέρει τότε τα δεδομένα είναι σκληρά:


- επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς με συντελεστή περίπου 27% επί του καθαρού εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι


- 131 ευρώ η κατώτατη εισφορά


- «καίγονται» όσοι είναι μισθωτοί με μπλοκάκι


- 650 ευρώ ετήσιο τέλος επιτηδεύματος


- φορολόγηση εισοδήματος ακόμα και με συντελεστή έως και 45% για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ


Για το 2016: 3.000 εισόδημα


ΤΩΡΑ: επιβάρυνση= φόρος+τέλος επιτηδεύματος


Από 1/1/2017: εισφορά 26,95% επί του εισοδήματος 3.000 ευρώ+ πρόσθετη επιβάρυνση 809 ευρώ+ φόρο+ τέλος επιτηδεύματος 1.941 ευρώ


«Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος»


1. Μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας/νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) με παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών: Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ σαν μισθωτός. Από 1/1/2017 η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχει από το «μπλοκάκι», ενώ θα συνεχίσουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις ως είχαν επί του μισθού του.


2. Όσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί (12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικούρηση) και για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.


3. Όσοι έχουν εισόδημα από μπλοκάκι από τρεις και πλέον εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% για σύνταξη και υγεία) για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.
newsbomb.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δείτε πως να απολυμάνετε το σπίτι σας μετά από γρίπη