Έγχρωμοι φακοί επαφής: Ποιους κινδύνους κρύβουν - Τι να προσέχουμε





Οι έγχρωμοι ή κοσμητικοί φακοί επαφής είναι φακοί επαφής με ή χωρίς οπτική διόρθωση.


Πρόκειται για ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να δώσει θεραπεία σε περιπτώσεις αλμπινισμού, ετεροχρωμίας ή ανιριδίας. Ωστόσο, η διάθεσή τους, τα τελευταία χρόνια για διακοσμητική χρήση σε υγιείς οφθαλμούς είναι εντυπωσιακά δημοφιλής, κυρίως σε νεαρές ηλικίες.


Καλλιτέχνες που θαυμάζουν οι νέοι γίνονται από τις εταιρείες το μέσο προώθησης των προϊόντων τους, δημιουργώντας συνεχώς περισσότερες απαιτήσεις για εντυπωσιακά σχέδια, έντονους χρωματισμούς, ακόμα και λογότυπα ή φράσεις. Ευρύτατη δε είναι η πώλησή τους κατά την περίοδο των Απόκρεων που χρησιμοποιούνται ως αξεσουάρ μεταμφίεσης.


Ωστόσο, όπως τονίζει η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «οι κοσμητικοί φακοί επαφής δεν είναι καλλυντικό ή ελεύθερο χορηγούμενο είδος και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο υπό την επίβλεψη οπτομέτρη - οπτικού». Και εξηγεί ότι «η σωστή εφαρμογή όλων των φακών επαφής συμπεριλαμβανομένων των κοσμητικών και των έγχρωμων γίνεται πάντα από τον οπτομέτρη - οπτικό αφού πρώτα μετρηθεί η καμπυλότητα του κερατοειδούς και ελεγχθεί η γενική κατάσταση της υγείας των ματιών. Είναι σημαντικό επίσης να αξιολογηθεί το πόσο καλά εφαρμόζει ο φακός επαφής στο μάτι. Μια λανθασμένη εφαρμογή χωρίς την κατάλληλη συμβουλή εξειδικευμένου επαγγελματία ή ο λάθος χειρισμός των κοσμητικών φακών επαφής μπορεί να επιφέρει κάποιον τραυματισμό με αποτέλεσμα μόνιμες εκδορές πάνω στον κερατοειδή, μόλυνση, επιπεφυκίτιδα, μειωμένη όραση, αλλεργικές αντιδράσεις και σε ακραίες περιπτώσεις τύφλωση».


Από τη μεριά της η ΠΕΟΟ μας ενημερώνει ότι «όσοι αγοράζουν από μη ειδικούς εφαρμοστές τείνουν να επισκέπτονται τον οπτικό-οπτομέτρη τους δυστυχώς, αφότου έχουν ήδη εμφανίσει δυσάρεστα συμπτώματα και ενοχλήσεις».


Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΕΟΟ:


- Πριν εφαρμόσουμε τους φακούς επαφής πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι.


- Η θήκη στην οποία τοποθετούμε τους φακούς πρέπει να είναι καθαρή.


- Χρησιμοποιούμε τα ειδικά υγρά καθαρισμού και όχι νερό.


- Δεν κάνουμε χρήση του ίδιου φακού για περισσότερες από τις προτεινόμενες μέρες.


- Δεν ανταλλάσουμε -δανειζόμαστε- χρησιμοποιούμε φακούς επαφής άλλου ατόμου.


- Αν παρουσιαστεί ερυθρότητα, πόνος που δεν σταματάει, μειωμένη όραση, επισκεπτόμαστε αμέσως τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό-οπτομέτρη μας.


Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας και η ΠΕΟΟ συνιστούν στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κοσμητικούς φακούς επαφής από σημεία πώλησης που δεν πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις επιστημονικής εξειδίκευσης και δεν παρέχουν πιστοποιημένα τη σχετική συμβουλή τους όπως: φαρμακεία, σαλόνια ομορφιάς, Internet, αυτόματους πωλητές, αποκριάτικα μαγαζιά, υπαίθριες αγορές, οπουδήποτε αλλού που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δείτε πως να απολυμάνετε το σπίτι σας μετά από γρίπη

Πώς θα κάνετε το μπάνιο να μοσχοβολάει