Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola


Οι περισσότεροι έχετε ακουστά την ιστορία για την Coco-Cola, που κάποτε περιείχε σημαντική δόση κοκαΐνης μέχρι που αφαιρέθηκε από τη συνταγή το 1903.

Όμως, λιγότερο γνωστή είναι η ιστορία για το πώς η Coca-Cola προέρχεται από ένα αλκοολούχο ποτό με βάση την κοκαΐνη και το κρασί, το Μπορντό για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ένας συνδυασμός που έγινε για ένα τοξικό ποτό, γνωστό ως Coca Wine. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όλοι το έπιναν αυτό το πράγμα. Ακόμα και ο Πάπας «φτιαχνόταν» απ’ αυτό το κοκτέιλ αλκοολούχου ποτού με ναρκωτικό.

Η Coca Wine αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 1863 από τον Κορσικανό επιχειρηματία Angelo Mariani. Το εμπορικό σήμα του «Vin Mariani», που αποτελούνταν από περουβιανά φύλλα κοκαΐνης και το κρασί Μπορντό, έγινε επιτυχία μέσα σε μια νύχτα.

Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola - Εικόνα0
Οι διαφήμιση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το τονωτικό «θεράπευε την μελαγχολία… αποκαθιστούσε την υγεία, τη δύναμη, την ενέργεια και τη ζωτικότητα».
Πράγματι, όταν το αλκοόλ ενωθεί με την κοκαΐνη, σχηματίζουν μία χημική ουσία η οποία παράγει ένα πιο ισχυρό και μεγαλύτερης διάρκειας αίσθημα ευφορίας απ’ όσο μπορεί να προκαλέσει η κοκαΐνη από μόνη της.
Το Vin Mariani ήταν ένα από τα αγαπημένα ποτά των διάσημων της εποχής όπως ο Τόμας Έντισον, ο Ιούλιος Βερν, η Σαρά Μπερνάρ, ο Οδυσσεύς Γκραντ αλλά και της βασίλισσας Βικτωρίας. Ο πάπας Λέων ΙΓ’ ενέκρινε προσωπικά το κρασί, δάνεισε το πρόσωπό του σε μια διαφημιστική καμπάνια της μάρκας και το τίμησε με το χρυσό μετάλλιο του Βατικανού.
Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola - Εικόνα1
Σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ, το Vin Mariani έδειξε τους αξιοσημείωτους πελάτες του και δημοσίευσε δερματόδετα φυλλάδια με φωτογραφίες και αποσπάσματα των προσωπικοτήτων που ήταν φανατικοί του ποτού.
Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola - Εικόνα2
Έτσι, ενώ η κοινωνία «φτιαχνόταν» με το Coca Wine του Mariani, η αγορά αυξήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται μιμητές.
Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola - Εικόνα3
Στα 1880, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο φαρμακοποιός John Pemberton ανέπτυξε ένα δημοφιλές ποτό με βάση την έκδοση του Mariani, που ονόμασε Pemberton’s French Wine Coca. Όταν η πολιτεία του πέρασε τις νομοθεσίες περί Ποτοαπαγόρευσης το 1886, ο Pemberton έψαξε να βρει μια μη-αλκοολούχα εκδοχή του ποτού και θα αντικαθιστούσε το κρασί με σιρόπι. Το νέο ποτό το ονόμασε Coca-Cola (η κοκαΐνη παρέμεινε το κύριο συστατικό του νέου ποτού για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμη).
Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola - Εικόνα4
Παρά την απαγόρευση του αλκοόλ στην Ατλάντα, το French Wine Coca συνεχίστηκε μέχρι το θάνατό του Pemberton το 1888, ξεπερνώντας και τη μη αλκοολούχα έκδοση του, την Coca-Cola. Ο Pemberton, που ήταν εξαρτημένος από τη μορφίνη μετά από έναν τραυματισμό στον Αμερικάνικο Εμφύλιο, έβγαλε στην αγορά το French Wine Coca για την ανώτερη τάξη των διανοουμένων, όπως οι επιστήμονες, οι μελετητές, οι δικηγόροι και οι γιατροί. Το ονόμασε «ένα υπέροχο ενδυναμωτικό μέσο των γεννητικών οργάνων», έχοντας προσθέσει συστατικά που έλειπαν από το Vin Mariani, όπως η δαμιάνα, ένα φημισμένο βότανο για την θεραπεία της ανικανότητας, καθώς και μια πηγή καφεΐνης. Και τα δύο αργότερα συμπεριλήφθηκαν στην Coca-Cola.
Πώς ένα μείγμα κρασιού και κοκαΐνης έγινε η γνωστή Coca Cola - Εικόνα5
Καθώς ο αυξανόμενος φόβος για την κατάχρηση ναρκωτικών έκανε τα ποτά με βάση την κοκαΐνη λιγότερο δημοφιλή, οι διάδοχοί του Pemberton αφαίρεσαν προληπτικά την κοκαΐνη από το ποτό (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) το 1903, 11 χρόνια πριν απαγορευτεί επίσημα το ναρκωτικό το 1914, αναγκάζοντας το Vin Mariani και άλλα Coca Wine να ξεμείνουν από δουλειά. Εν τω μεταξύ, η Coca-Cola γινόταν το αγαπημένο ποτό της Αμερικής και αργότερα όλου του κόσμου.
Παρά τις ιστορικές μαρτυρίες, η Coca-Cola Company αρνείται επίσημα την παρουσία κοκαΐνης σε κάποιο από τα προϊόντα της, είτε τώρα ή στο παρελθόν.
apocalypsejohn.com από https://3otiko.blogspot.gr/

pentapostagma

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο