Έτσι θα ήταν η Ελλάδα με τη Δραχμή - Τι αποκαλύπτει αναλυτική έρευνα της Ernst & Young
Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ακόμα και στο ενδεχόμενο συντεταγμένης εξόδου της χώρας μας απ' το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ernst & Young και συνέταξε μαζί με την Oxford Economics για λογαριασμό πελατών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε μία συντεταγμένη έξοδο της χώρας απ' το ευρώ θα είχαμε αρχικά κλειστές τράπεζες για αρκετούς μήνες μέχρι να βγει το νέο νόμισμα και στη συνέχεια, όταν αυτό κυκλοφορήσει υποτίμηση κατά 50%, και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών πιέσεων.
Υποτίμηση 30%-60% του νέου νομίσματος
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση όπου θα αποκατασταθεί σύντομα η πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί σωστά την κρίση, με περιοριστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, η συναλλαγματική ισοτιμία θα μπορούσε τελικά να ανακάμψει σε βάθος χρόνου και η υποτίμηση να σταθεροποιηθεί γύρω στο 30%.
Αντίθετα, σε ένα λιγότερο αισιόδοξο, αλλά επίσης ρεαλιστικό, σενάριο, εάν η κυβέρνηση αντιδράσει στον, αναπόφευκτο, αρχικό πανικό με νομισματική χαλάρωση που κατ' επέκταση θα οδηγήσει σε αυξητικές πληθωριστικές πιέσεις, η αρχική υποτίμηση θα ήταν σημαντικά υψηλότερη, της τάξης του 60% τουλάχιστον, ενώ δεν θα υπήρχε αποκατάσταση της ισορροπίας για αρκετά χρόνια, όπως σημειώνει η Ernst & Young
Μείωση 25% της εσωτερικής υποτίμησης - Αύξηση 10% του πληθωρισμού και "καλπάζουσα" ανεργία
Επίσης με την έκδοση του νέου νομίσματος η υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης θα ανερχόταν στο 25% λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού και της ανεργίας.
"Η έξοδος και η υποτίμηση θα οδηγήσουν άμεσα σε πληθωρισμό, καθώς οι τιμές των εισαγόμενων και των εμπορεύσιμων αγαθών θα αυξηθούν απότομα, σε όσα εισαγόμενα προϊόντα συνεχίσουν να έρχονται, αφού το κόστος θα είναι δυσβάστακτο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει τουλάχιστον το 10%, πριν αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα φάρμακα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και ορισμένα προϊόντα διατροφής. Έτσι, για ορισμένα αγαθά πρώτης ανάγκης ενδέχεται να χρειασθεί η εισαγωγή δελτίου.
Η υποτίμηση φυσικά, θα ενθαρρύνει την οικονομία να εξισορροπήσει με την ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ενδέχεται να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο ακόμη υψηλότερου πληθωρισμού γιατί ενδέχεται να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος όπου η υποτίμηση θα προκαλεί σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις τιμές, αναφέρει η EY.
Η αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες θα μειώσει ραγδαία την πραγματική αξία των μισθών, που θα καθορίζονται στο νέο νόμισμα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια σημαντική συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά για τα νοικοκυριά σταθερού και χαμηλού εισοδήματος, δηλαδή κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μάλιστα, κατά την Ernst & Young είναι εκτός πραγματικότητας οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την πτώχευση της Αργεντινής καθώς πρόκειται για μία χώρα ιδιαίτερα πλούσια σε πρώτες ύλες. Στην Αργεντινή παρ' όλα αυτά σε ένα χρόνο το ποσοστό των κατοίκων που ζούσαν κάτω απ' τα επίπεδα της φτώχειας από 30% με 35% πήγε στο 53%, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υποτίμησης του νομίσματος τα νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων είναι αυτά που πλήττονται σκληρότερα από τις απώλειες των πραγματικών μισθών, με επακόλουθο αντίκτυπο στη φτώχεια και την αύξηση της ανισότητας.
"Το Grexit θα εκτόξευε την ανεργία βραχυπρόθεσμα άνω του 30%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση παραμονής στην ευρωζώνη προβλεπόταν ότι η ανεργία θα μειωθεί σταδιακά τα ερχόμενα χρόνια", καταλήγει η έρευνα.
Μείωση των επενδύσεων τα πρώτα δύο χρόνια
Όσον αφορά τις επενδύσεις, η αυξημένη αβεβαιότητα και η παρεπόμενη πιστωτική συρρίκνωση θα οδηγήσει σε δραστική μείωσή τους. Αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα μειωθούν πάνω από 30% κατά τα δύο πρώτα έτη και θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μόλις μετά το τρίτο έτος.
Έτσι, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έπεφτε στα 11.000 ευρώ σε σύγκριση με τα 17.000 ευρώ που ήταν το 2014.
Ως αποτέλεσμα το εθνικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έπεφτε 15% με 20% ενώ εάν λάβουμε υπόψη και τη ζημιά που έχει ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια θα χανόταν το 50% του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.
Αμφίβολο το "κούρεμα" χρέους αλλά ακόμα κι έτσι θα παρέμενε άνω του 130% του ΑΕΠ
Αναφορικά με την ελάφρυνση το χρέους, ακόμα και με "κούρεμα" 50% σε περίπτωση Grexit, κάτι που οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι μπορεί να γίνει, αυτό θα παρέμενε ως ποσοστό του ΑΕΠ άνω του 130% του ΑΕΠ.
"Θεωρούμε απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος προς τους επίσημους πιστωτές. Τέτοιες ακραίες ενέργειες έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με βίαια γεγονότα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη και έντονη περίοδο αβεβαιότητας και θα παραμείνει οικονομικά και πολιτικά απομονωμένη" τονίζει η έρευνα και προσθέτει:
"Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει απλός και γρήγορος τρόπος για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν ανυπολόγιστο κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα άφηνε τη χώρα πολιτικά και οικονομικά απομονωμένη και ευάλωτη. Η ενδεχόμενη ώθηση που θα εξασφάλιζαν η έξοδος από το ευρώ, η υποτίμηση και η στάση πληρωμών, δε θα ήταν διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς το τεράστιο χρέος θα εξακολουθούσε να περιορίζει τις δυνατότητες για δημοσιονομική επέκταση. Συγκεκριμένα, ακόμη και στο ιδεατό σενάριο της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 50%, το Grexit δε θα σηματοδοτούσε το τέλος της λιτότητας - το υψηλό χρέος θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης" αναφέρει χαρακτηριστικά η Ernst & Young.
Να σημειωθεί τέλος, ότι η έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό πελατών της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν έχει μετρήσει το σενάριο μιας άτακτης εξόδου της χώρας απ' το ευρώ καθώς "δεν μπορεί κάτι τέτοιο να μπει σε κάποιο οικονομικό μοντέλο".
http://www.newmoney.gr/agores/analuseis/item/243633-etsi-tha-itan-i-ellada-me-ti-draxmi-ti-apokaliptei-analitiki-ereina-tis-ernst-young#.VjCgUvaHHqc.facebook