Σαρωτικός ανασχηματισμός αμέσως μετά τη συμφωνία
Σενάρια ανασχηματισμού και πολιτικών πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την εξασφάλιση πολιτικών συμμάχων
μετά τις απώλειες 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και συμβολίζουν την απώλεια της δεδηλωμένης, επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη εβδομάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εκδώσει ανακόινωση τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι ηπρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και κατόπιν η αντιμετώπιση των ενδοκυβερνητικών διαφοροποιήσεων. Αν και οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εγείρουν θέμα δεδηλωμένης, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε και το κυβερνών κόμμα είναι διετεθειμένα να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνοντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση.
Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το ηχηρό μήνυμα του ελληνικού κοινοβουλίου που με 251 ψήφους εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι την κρίσιμη αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από 251 βουλευτές είναι περισσότερο για χρήση στο εξωτερικό με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, αφού επί της ουσίας η κυβέρνηση στο εσωτερικό έχει χάσει την δεδηλωμένη.
Από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνο 145 απάντησαν θετικά στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθούν στην πρόταση της κυβέρνησης ως ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 διαφοροποιήσεις βουλευτών που απείχαν, ψήφισαν παρών ή ΟΧΙ, ήρθαν να προστεθούν και 15 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν θετικά και διαφοροποιήθηκαν εκ των υστέρων εκφράζοντας την διαφωνία τους με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι από τους 145 βουλευτές της συμπολίτευσης που ψήφισαν θετικά, μόνο οι 132 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ από το σύνολο των 149 βουλευτών του.
Με δεδομένο ότι οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν σε κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν με τους εφαρμοστικούς νόμους, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σκληρύνει την στάση του και από την Δευτέρα εκτιμάται ότι:
• θα ζητήσει τις παραιτήσεις των Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη από την κυβέρνηση και αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Σε καίριες θέσεις θα αξιοποιηθούν ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα καθηγητές πανεπιστημίου προκειμένου να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις
• παράλληλα θα βάλει μπροστά τις διεργασίες για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία της Βουλής εκτός εάν υπάρξει παραίτησή της. Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε λόγο για αντισυνταγματική διαδικασία δηλώντας παρούσα στο κρίσιμο νομοσχέδιο, ήταν ουσιαστικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ταραχώδη σχέση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου
• τέλος ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις απομακρύνσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα όσων ψήφισαν αρνητικά (I. Γαϊτάνη και Ελ. Ψαρέα) ακόμα και να ζητήσει να παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του κόμματος και των υποψήφιων βουλευτών προεκλογικά.
Εκτιμάται ακόμη πως θα επιδιώξει να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προκειμένου να εξασφαλίσει νέους συμμάχους, αφού το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι 32 συνολικά βουλευετές που διαφοροποιήθηκαν δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να συνεχίσει τις επικοινωνίες με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν αποκλείεται να προτείνει την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στη κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/07/blog-post_468.html#ixzz3fZdZKALO