Καινοτόμα επισκευή ελληνικού ραντάρ!



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Με μία ενθουσιώδη ανακοίνωση τύπου η υπηρεσία υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA: NATO Support Agency, διάδοχος οργανισμός της NAMSA) και ειδικότερα το γραφείο προγράμματος επικοινωνιών, αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας (Communications, Air and Missile Defence Programme), ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του πολύπλοκου έργου αντικατάστασης του κύριου εδράνου (ρουλεμάν) της κεραίας του ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι εγκατεστημένο στο 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (2ο ΚΕΠ), στην κορυφή «Καραβόλα» του όρους Πάρνηθα, σε ύψος 1.413 μέτρων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου της NSPA, το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δοκιμών ανάλυσης κραδασμών (VA: Vibration Analysis) για την αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης και στη συνέχεια της εφαρμογής της απαιτούμενης συντήρησης στο πλαίσιο προσέγγισης που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται από τους μηχανικούς του γραφείου προγράμματος.
Χάρις σε αυτή την προσέγγιση το όριο λειτουργικής ζωής αυτού του κρίσιμου και υψηλού κόστους εξαρτήματος έχει επεκταθεί για 12 ως 20 έτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ας σημειωθεί ότι οι δοκιμές VA έδειξαν ότι το έδρανο της κεραίας του ραντάρ πλησίαζε επικίνδυνα την περιοχή πιθανής εμφάνισης κρίσιμης αστοχίας.


Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η έγκαιρη αντικατάσταση ήταν επιβαλλόμενη ώστε να αποφευχθεί η αστοχία κατά τη διάρκεια του χειμώνα που λόγω των καιρικών συνθηκών στην κορυφή της Πάρνηθας οι σχετικές εργασίες θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Καθώς ο αρχικός κατασκευαστής του υλικού (OEM) δεν ήταν διαθέσιμος για την εκτέλεση των εργασιών στην απαιτούμενη χρονική περίοδο ζητήθηκε η συνδρομή της NSPA.
«Οι εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες και η προσήλωση του προσωπικού του προγράμματος διασφάλισε την παραμονή του σταθμού ραντάρ σε λειτουργία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε η πιθανότητα να τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το καλοκαίρι του 2015», σημείωσε ο Luciano Pizziolo, επικεφαλής του αρμόδιου κλάδου της NSPA.
Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με κόστος μικρότερο από αυτό που είχε προϋπολογισθεί και με πλήρη συμμόρφωση στα προβλεπόμενα πρότυπα ποιότητας. Τα διδάγματα («lessons learned») από το πολύπλοκο έργο, ενίσχυσαν την πεποίθηση για την αξία της προσεκτικής ανάλυσης των κινδύνων, της συμπερίληψης στον σχεδιασμό της εμφάνισης απρόβλεπτων και της προσοχής στη λεπτομέρεια, καταλήγει η ανακοίνωση τύπου της NSPA.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία για τη συντήρηση των σταθμών ραντάρ του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου της χώρας συνεργάζεται με τη NSPA η οποία μέσω του συστήματος της αναθέτει τις σχετικές συμβάσεις στους αναδόχους που επιλέγει.


defence-point.gr
Το διαβάσαμε από το: Καινοτόμα επισκευή ελληνικού ραντάρ! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/01/blog-post_8452.html#ixzz3Q1sFoGyw

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δείτε πως να απολυμάνετε το σπίτι σας μετά από γρίπη